Social Ansvarlighed Flot anerkendelse af Bog og Kram
Flot pris,

Martin Bay Nielsen får overrakt certifikatet af jobkonsulent Helle Thorsen. Bagest fra venstre ses Lone Brynildsen, Merete Nielsen og Lisbeth Kristensen, som er i et ressourceforløb hos Bog og Kram.
For Ugeavisen.dk
Af Vibeke Skov , vibsk@viborgfolkeblad.dk 14. november 2017 kl. 17:32
Forretningen i Langå tager et stort socialt ansvar, og det har nu udløst et certifikat.
Forretningen hedder Bog og Kram, og det med "kram" hentyder ikke kun til de varer, der er på hylderne i den velassorterede forretning i Bredgade.

- Vi uddeler mange kram her. Det er vores facon, siger indehaver Martin Bay Nielsen, som selv fik nogle stykker, da han forleden modtog en flot anerkendelse af forretningens arbejde for at skabe en rummelig arbejdsplads: Et indrammet bevis på, at forretningen tilbyder meningsfulde praktik-, afklarings-, jobtræning- og jobmuligheder.

- Vi troede, de havde fået forkert nummer, da de ringede, smiler Martin Bay Nielsen, som driver forretningen sammen med sin hustru, Merete.

Randers Kommune uddeler i løbet af 2017-18 en række certifikater til virksomheder, der gør en særlig indsats for udsatte borgere og ledige, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. En af de 150 virksomheder er Bog og Kram, og prisen blev overrakt af virksomhedskonsulent Mette Jensen og jobkonsulent Helle Thorsen, som havde mange roser til parret for deres store overskud og omsorg i forhold til de ansatte.

Eller som Helle Thorsen udtrykker sin oplevelse:
- Kan nogen virksomheder virkelig være så tålmodige og søde som jer?

Det giver os en masse
Bog og Kram har i mange år haft et godt samarbejde med jobcentret i Randers omkring arbejdsprøvning, og i øjeblikket har forretningen to i fleksjob samt en i et ressourceforløb. Gennem årene har de haft utallige positive og berigende oplevelser, fortæller Martin Bay Nielsen.

- Mange føler sig utrygge, når de starter. Og det er simpelthen så stor en glæde at hjælpe og se, hvordan de falder til hos os. At se, at de vokser med opgaven og kommer videre. Og personligt giver det os en masse: Det kræver energi, men vi får rigtig meget tilbage.

Der er også store udfordringer i opgaven, erkender han.
- Men vi takler udfordringerne ved at være, som vi er - og vi er meget tolerante.

Det handler om at lytte men også om at have modet til at sige noget:
- Vi skal stille de svære spørgsmål. Finde ud af, hvor skoen trykker og finde ind til ondets rod.

Endelig gælder det om at se mulighederne i stedet for begrænsningerne.

- Vi skal ikke have fokus på det, de ikke kan. Vi ser på evnerne, siger Martin Bay Nielsen og fremhæver et eksempel på en "solstrålehistorie":

En af de to kvinder, han har i fleksjob, har tidligere arbejdet som kok. Hun blev sygemeldt og kom siden til Bog og Kram, hvor Martin Bay Nielsen i første omgang satte hende til at ekspedere. Det viste sig hurtigt at være for hårdt fysisk.
- Så gav jeg hende nogle opgaver ved computeren. Det gik rigtig godt, og nu passer hun faktisk mit bogholderi.
Ingen fordomme
For Martin og Merete Bay Nielsen er det vigtigt, at de ikke har et forhåndsindtryk af de mennesker, der starter i forretningen.
- Tavlen er visket helt ren. Folk kommer med forskellig baggrund, og mange har svære ting, de slås med. Vi har ingen fordomme - vi prøver at se det hele menneske. Vi skal være her alle sammen - også selvom man er syg, siger Merete Nielsen, som selv har oplevet en meget svær periode efter at være ramt af stress.
Så hvis nogen skulle få den tanke, at de "gør det for at få billig arbejdskraft", tager de helt fejl, fastslår Martin Bay Nielsen.

- Vi bekymrer os om mennesker, der har det svært. Hvis vi gør regnebrættet op, er det en dårlig forretning. Men jeg vil tusind gange hellere havde den rigdom, vi får ud af det.

Lone Brynildsen er i fleksjob hos Bog og Kram, og for hende er det vigtigt at være i forretningen.
- Jeg er rigtig glad for at komme her. Jeg kommer hjemmefra i stedet for at sidde hjemme og have ondt af mig selv, siger hun og tilføjer:
- Hvis flere chefer bare var som Martin og Merete. De er så forstående og kærlige.
På jobcentret ser man frem til, at der kommer flere gode historier.
- Vi håber, det smitter af på andre virksomheder, så de begynder at tage socialt ansvar, siger Mette Jensen.
 
Social AnsvarlighedJ
Bog og Kram.dk | CVR: 16564931 | Bredgade 44, 8870 Langå  | Tlf.: 86 46 15 36 | bogmartin@bogogkram.dk